Glukosbelastning

Insulin är ett hormon som reglerar halten av socker i blodet. När man är gravid behöver man mer insulin än vanligt och om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin kan sockerhalten i blodet bli för hög. Då får man till slut graviditetsdiabetes och behöver behandling för att fostret inte ska skadas. Sjukdomen går oftast över efter förlossningen.

Det finns huvudsakligen två typer av diabetes: typ 1-diabetes, som också kallas barn- och ungdomsdiabetes och typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes. Graviditetsdiabetes tillhör typ 2-diabetes.

Graviditetsdiabetes kan vara ärftlig. Risken för att få sjukdomen när man är gravid ökar om man har haft graviditetsdiabetes tidigare, är överviktig eller tidigare har fött barn som har vägt mer än 4500 g. För att identifiera de kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes utför man en glukosbelastning på alla gravida under 28:e eller 29:e graviditetsveckan. Om man tidigare haft graviditetsdiabetes eller har någon nära släkting med diabetes görs även en glukosbelastning i graviditetsvecka 12.

Inför glukosbelastningen är det bra om du förbereder dig genom att äta regelbundet tre dagar innan provet. I övrigt bör du inte ändra dina kostvanor. Efter 24.00 natten innan testet äter och dricker du ingenting. Du kommer fastande till mottagningen på morgonen och får där dricka en sockerlösning. Två timmar efter du druckit kontrolleras ditt blodsocker med ett stick i fingret. Under tiden för belastningen stannar du på mottagningen och ska undvika kroppsansträngning. Rökning är aldrig bra under graviditet men får absolut inte göras i samband med glukosbelastningen. Ta gärna med dig en halv citron så smakar din sockerlösning bättre!