Cellprov

Mottagningen omfattar dig som fått kallelse till cellprovstagning inom Region Skåne. Har du fått en kallelse till cellprovstagning på en tid som inte passar dig behöver denna inte avbokas. Önskar du komma en annan tid går det bra att besöka våra öppna mottagningar. Provtagningen är kostnadsfri. Se aktuella tider i tabellen nedan.

Alla kvinnor i Skåne kallas till gynekologisk cellprovtagning vart tredje år i åldrarna 23 – 50 år. Därefter genomförs kontrollerna vart femte år fram till 65 års ålder då kontrollen avslutas.

Gynekologisk cellprovtagning ger skydd mot cancer i livmoderhalsen. Tack vare att många svenska kvinnor har tagit cellprov har livmoderhalscancer minskat kraftigt och blivit en ovanlig sjukdom. I länder där få kvinnor tar cellprover är livmoderhalscancer en av de vanligaste cancerformerna och drabbar i regel relativt unga kvinnor i 40 – 50 års åldern.

Även om du är vaccinerad mot livmoderhalscancer är det viktigt att du tar cellprov när du blir kallad för screening . Tänk på att samlag dygnet före provtagning kan ge missvisande provresultat.  Provtagningen är kostnadsfri.  Provet tas i en gynekologisk undersökningsstol av en barnmorska. Provtagningen går snabbt, tar ofta bara någon minut, och har som enda syfte att ta ett cellprov från livmoderhalsen. Provet tas med hjälp av en mjuk, tunn borste som försiktigt borstar ur celler från livmoderhalsen. Provtagningen är inte smärtsam. Direkt efter undersökningen kan det uppstå en mycket liten blödning från den sköra slemhinnan i livmoderhalsen.

Har man behov av att diskutera andra frågor, som till exempel preventivmedel, bör man boka en särskild tid för detta hos barnmorskan.

Alla kvinnor får svar på undersökningen per brev. Målsättningen är att provsvaret ska komma hem till dig med brev inom åtta veckor efter provtagningen.

Våra öppna mottagningar äger rum följande dagar:

Vecka  

Torsdag

08.00- 09.45

 

Torsdag

13.30- 14.45

37 Öppen mottagning Öppen mottagning
38 Ingen drop in Öppen mottagning
39 Ingen drop in Ingen drop in
40 Öppen mottagning Öppen mottagning
41 Ingen drop in Ingen drop in
42 Ingen drop in Ingen drop in
43 Öppen mottagning Öppen mottagning
44 Öppen mottagning Öppen mottagning
45 Öppen mottagning Öppen mottagning
46 Öppen mottagning Öppen mottagning
47 Öppen mottagning Öppen mottagning
48 Öppen mottagning Ingen drop in
49 Öppen mottagning Ingen drop in
50 Öppen mottagning Ingen drop in
51 Ingen drop in Öppen mottagning
 

 

 

 

Länkar:
cellprov.org
Vårdguiden 1177